Sunday 4 February 2018

Rendang Pegaga

Semalam terlebih rajin pula memasak rendang pegaga. Dah lama sebenarnya teringin nak makan rendang pegaga nie. Jika dulu arwah nenek yang selalu masakkan, tetapi sekarang kena lah masak sendiri...

Resepi dan caranya mudah je...

Bahan-Bahan
1). 5 ikat kecil daun pegaga
2). Santan pekat  ( beli kat pasar yang harga RM3.00)
3). Ikan Bilis ( mengikut sukatan yang bersesuaian dengan kuantiti pegaga)
- saya guna ikan bilis yang RM50.00 / kg. Tapi saya beli RM5.00 je..hehe
4). 3 ulas bawang merah
5). Kunyit hidup dalam 3 inci
6). Cili padi 6 ulas ( ikut ketahanan pedas individu)
7). Asam keping secukup rasa
8). Garam secukup rasa
9). Kuali

Caranya
1). Bersihkan daun pegaga. Rendam di dalam air untuk hilangan kotoran atau bendasing yang terdapat pada daun-daun tersebut.Bilas 2-3 kali..
2). Kopek dan bersihkan ikan bilis.
3). Hiris bawang merah
4). Tumbuk kunyit hidup dan cili padi.
5). Sediakan kuali di dapur .
6). Tuangkan santan segar pekat dan masukkan ikan bilis, bawang merah serta kunyit dan cili yang telah ditumbuk.
7). Masak hingga mendidih.
8). Setelah mendidih kuah (6), masukkan daun pegaga..
9). Masak sehingga daun pegaga  kecut .
10). Masukkan asam keping dan garam secukup rasa.
11). Biarkan sehingga kering sedikit.
Setelah siap, bolehlah dihidangkan..
* Gambar takde, sebab terlupa nak ambil...Nanti jika masak lagi, saya letak gambar...
Gambar ini adalah ihsan google...Terima Kasih


No comments:

Post a Comment